Onze honing

Ook als we er even niet zijn staat er honing voor u klaar. € 5 per potje, u kunt contant betalen maar ook met de QR code die in het kastje ligt. Hartelijk dank voor het vertrouwen.

Voorjaars- en zomerhoning

In het voorjaar (Mei) en de zomer, wordt de honing geslingerd. Veelal eerst fruitbloesemhoning en daarna van diverse planten, struiken en bomen welke zijn bevlogen. In onze omgeving bloeien al vroeg wilgen, sneeuwklokjes, krokussen enz.. Eind mei begin juni bloeien de Acacia's en later de Linde's. Deze kunnen zeer rijk bloeien en voor smakelijke honing zorgen. Onze bijenstanden thuis, Resort Zuiderzee langs het Veluwemeer en in de Noordoostpolder (Emmeloord en Schokland) kunnen diverse smaken honing geven. In de omgeving van Resort Zuiderzee en op en rondom Schokland bloeien zeer veel bomen, struiken en kruiden. Voordat de volken verplaatst worden naar de heide worden de honingkamers leeg gehaald en worden de ramen vervangen door bouwramen.

Wat is honing eigenlijk. Honing is een zoetstof afkomstig van bloemen. Bijen zuigen nectar op uit de nectarien die veelal in de bloemen te vinden zijn en slaan dit op in hun honingmaag. Door het toevoegen van enzymen aan de nectar vanuit de nectarklieren ontstaat er honing. De "haalbij" draagt dit in de kast of korf over aan de "huisbij". De huisbij droogt de honing verder in en stopt het in de cellen van de raten. Wanneer de cel voldoende gevuld en ingedroogd is, wordt de cel afgesloten met een wasdekseltje. Voor 1 gram honing zijn wel 8000 bloembezoeken van een bij nodig. Dat is voor een bijenvolk een hele bezigheid om voor zichzelf, voor de wintervoorraad, en voor de imker honing te verzamelen. Naast nectar verzamelen bijen ook stuifmeel, propolis en water.

Honing kan kristaliseren

Honing kan kristalliseren. Dat betekent dat vloeibare honing langzamerhand overgaat in een vastere fase. Dit wordt veroorzaakt door het "samenklonteren" van de suikermoleculen die in de honing zitten. De snelheid waarmee dit gebeurd hangt af van de samenstelling van de suikers in de honing. De samenstelling van de suikers in de honing wordt bepaald door de bijen die op verschillende bloemsoorten nectar verzamelen. Elke locatie en elk seizoen geeft dus zijn eigen samenstelling aan de honing. De natuur bepaald.

Koolzaadhoning kristaliseert zeer snel, Acaciahoning zeer langzaam.

Wanneer u gekristaliseerde honing weer vloeibaar wilt maken kun u deze bijvoorbeeld "au bain marie" verwarmen, na enige tijd zal de honing weer vloeibaar worden. Verwarm de honing nooit boven de 40 graden celcius, de kwaliteit van de honing verslechterd dan aanzienlijk.


Heideraathoning

Niet elk jaar wordt even goed nectar gehaald van de heide. Wanneer het in de zomer erg droog is, zoals de zomer van 2018 en 2019, ontwikkelt de heide zich onvoldoende en is de vorming van nectar minimaal. In 2021 bloeide de heide volop en heeft het heidehaantje niet veel schade aangericht. De bijen hebben volop nectar gehaald en hebben hun eigen raten gebouwd en gevuld met overheerlijke Veluwse heidehoning. Wij oogsten voornamelijk raathoning. Overheerlijke Heidehoning zoals u ze het liefste eet.


Bloemen(raat)honing

Wanneer bijenvolken bij een specifiek gewas geplaatst worden kunnen bijzondere honingsmaken ontstaan. Koolzaad en Phacelia bijvoorbeeld geven een geheel andere melange dan honing van bijvoorbeeld witte klaver.


Leer meer over ons.

Wilt uw ons verhaal horen en meer leren over bijen, biodiversiteit, koninginnenteelt en bestuiving van gewassen ? Neemt u dan contact met ons op, samen kunnen we dan overleggen of een invulling mogelijk is.

deBijenhoeve

fam. R. Besteman-Prins            

Zuiderzeestraatweg West 27

8085AA Doornspijk

Privacy policy is van kracht op al ons gegevensbeheer.                                                                 laatste update 06januari2024